ANW compensatie ABP vervalt

ANW compensatie bloemen

Wie werkt voor de overheid of in het onderwijs, bouwt pensioen op bij pensioenfonds ABP. Als onderdeel van deze pensioenregeling is er tot nu toe de ANW compensatie. Met ingang van 2018 verandert de pensioenregeling bij ABP op een aantal punten. Een overzicht van alle wijzigingen vindt u hier.

Onderdeel van dit pakket van wijzigingen, is het vervallen van de ANW compensatie.

ANW Compensatie, wat houdt dat in?

Een ANW compensatie biedt een aanvulling of vervanging aan de nabestaande van een werknemer, indien deze nabestaande niet in aanmerking kwam voor een (volledige) ANW uitkering vanuit de overheid. De kans dat een nabestaande in aanmerking kwam voor een ANW compensatie is vrij groot, doordat de ANW uitkering slechts in een beperkt aantal situaties verstrekt wordt, bovendien worden veel andere inkomsten gekort op de ANW uitkering.

Voor veel nabestaanden was deze compensatie op de ANW dus een zeer welkome aanvulling op het inkomen.

Wat kunt u doen?

Als particulier kunt u zelf een individuele overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Nadelen hiervan zijn dat u relatief veel kosten maakt en dat de verzekeraar uw gezondheid zal beoordelen. Niet gezond? Dan geen of een beperkte dekking.

U kunt ook samen met uw collega’s in overleg gaan met uw werkgever. De werkgever kan namelijk een collectieve oplossing faciliteren, zoals een nabestaandenoverbruggingspensioen of collectieve overlijdensrisicoverzekering. Al vanaf 5 deelnemers is een collectieve oplossing meestal voordeliger en is er geen medische beoordeling door de verzekeringsmaatschappij.

Als een oplossing via de werkgever bespreekbaar is, dan kan dat dus veel voordelen bieden. Heb je dit met de werkgever besproken en overweegt deze een collectieve overlijdensrisicoverzekering of nabestaandenoverbruggingspensioen voor de werknemers te faciliteren? Dan is Pensioenkunde de werkgever graag van dienst om een goede oplossing te vinden, neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie.