Als ondernemer geniet u veel vrijheid, maar heeft u ook veel eigen verantwoordelijkheden. Pensioenkunde helpt met pensioenadvies voor ondernemers met duidelijke uitleg en een eigen visie.

Pensioenadvies voor ondernemers: de DGA

Voor de Directeur – Grootaandeelhouder geldt een bijzondere positie als het gaat om pensioen. Voor de belastingwetgeving omtrent pensioen is de DGA vrijwel gelijkgesteld aan de normale werknemer. Net als de werknemer, kan de DGA pensioen opbouwen in de zogenaamde tweede pijler. Anders dan de normale werknemer, valt de DGA -uitzonderingen daar gelaten- niet onder de civiel-juridische pensioenwet. Doordat de meeste producten voor tweede pijler pensioenen zijn ingericht voor uitvoering van pensioenregelingen die vallen onder de pensioenwet, is er voor de DGA relatief weinig te kiezen als het gaat om pensioenproducten.

Mogelijkheden pensioenopbouw DGA

De DGA heeft voor zijn pensioenopbouw op dit moment de volgende mogelijkheden:

• Pensioenopbouw in een individuele pensioenverzekering
• Aanvullende pensioenopbouw door middel van een lijfrenteverzekering
• Aanvullende pensioenopbouw door middel van lijfrentebanksparen

Bij een pensioenadvies besteedt Pensioenkunde aandacht aan al deze mogelijkheden.

Wetswijziging pensioen eigen beheer

Zeer actueel op dit moment is de Wet Uitfasering Pensioen Eigen Beheer, waarover u in het blogartikel “Pensioenopbouw in de eigen BV afgeschaft” meer kunt lezen.

Heeft u op dit moment pensioen in eigen beheer en wenst u advies in het kader van de wetswijziging? Neem dan snel contact op. De pensioenadviseur van Pensioenkunde heeft ruime ervaring met constructies van pensioen in eigen beheer.

Pensioenadvies voor ondernemers: de IB-ondernemer

Voor de IB-ondernemer (eenmanszaak of VOF) is er minder keuze dan de DGA. De mogelijkheden die de tweede pijler van pensioen te bieden heeft staan niet open voor de IB-ondernemer, waardoor de keuzes beperkter zijn.
Voor informatie over pensioenadvies voor de IB-ondernemer verwijzen wij u naar fload.nl.